Lubinai: kur dėsite kablelį „Grožėtis nereikia naikinti“?

Gegužė – lubinų žydėjimo metas. Vieni jais grožisi, fotografuoja, kiti skina ir merkiasi į vazas, treti – …smulkina jiems dar nepražydus?

Gausialapis lubinas natūraliai paplitęs yra tik dalyje Šiaurės Amerikos ir Kanadoje. Į mūsų kraštus atvežtas kaip dekoratyvinis augalas, taip pat buvo sėjamas siekiant pagerinti dirvožemį. Tačiau nekontroliuojami lubinai greitai plito ir įsivyravo įvairaus tipo buveinėse, taip užgoždami vietinius augalus bei keisdami dirvos savybes. Tai keičia ir skurdina mūsų krašto gamtines buveines.

„Siekiant atkurti natūralias buveines, lubinus bei kitus invazinius augalus būtina naikinti. Būtent tokių veiksmų ėmėmės Baltosios Vokės šlapžemėse – buvusioje pelkėje, kuri buvo išeksploatuota, o vėliau – apleista. Čia keletą kartų per vegetacijos sezoną lubinus nušienaus ir susmulkins traktorius. Tai svarbu padaryti, kol lubinai dar tik pradeda žydėti, taip augalas nesugebės subrandinti sėklų. Be abejo, vien šienavimo nepakanka, kad lubinai išnyktų. Pavieniai augalai bus iškasami, o didesniuose sąžalynuose bus ganoma, nes lubinai nepakenčia nuolatinio trypimo. Tokiu būdu bus pristabdytas lubinų plitimas ir atverta erdvė ganyklų bendrijų formavimuisi. Neleisti lubinams subrandinti sėklų gali kiekvienas ūkininkas savo plotuose.“ – sako projekto LIFE Marsh Meadows ekspertas dr. Domas Uogintas.

Taigi, jau aišku, kur reikia dėti kablelį, tiesa!?

Dalinkimės šia žinute ir rūpinkimės mūsų gamta!