Pakrempės gyventojams pristatytas projektas „LIFE MarshMeadows”

Saulėtą penktadienio pavakarę Pakrempės kaimelio gyventojus pakvietėme į jaukų, neformalų susitikimą gamtoje – projekto „LIFE MarshMeadows” pristatymą. Jo metu siekėme ne tik geriau paaiškinti įgyvendinamo projekto uždavinius, keliamus tikslus, bet ir pažinti vietos bendruomenę, išsiaiškinti jų klausimus, išgirsti pastabas.

Susitikimą pradėjo aplinkosaugos ekspertai Gabija Tamulaitytė ir Gintaras Riauba – jiedu, gausiai susirinkusiems gyventojams pageidaujant, lietuviškai bei rusiškai pristatė projekto keliamus tikslus, svarbą, planuojamus darbus ir rezultatus. Džiaugiamės, kad dalyviai buvo aktyvūs, turėjo daug klausimų ir domėjosi vykstančiais procesais.

Susitikime dalyvavusi Paluknio seniūnė Jolanta Gardžiulienė taip pat kvietė gyventojus diskutuoti, išsakyti rūpimus klausimus. Vietos bendruomenei daugiausiai neramumų kelia hidrologinio režimo atkūrimo poveikis kaimo šuliniams, tačiau ekspertai juos nuramino ir užtikrino, jog tai neigiamo poveikio šios teritorijos šuliniams neturės.

Jie taip pat, dėl sausrų metu kylančio gaisro pavojaus, išsakė poreikį kaime turėti priešgaisrinį tvenkinį. Aplinkosaugos ekspertas Žymantas Morkvėnas, moderavęs susitikimą, patikino, jog projekto komanda, kiek įmanoma, atsižvelgs į gyventojų iškeltas ir jiems rūpimas temas.

Projekto partneris ūkininkas Valdas Balčiūnas (VšĮ Pievų paukščiai) susitikimo dalyviams papasakojo apie Baltosios Vokės šlapžemių komplekse šeimininkaujančias ypatingos škotiškos Highland veislės karvių bandą. Šios raguotos gražuolės puikiai aklimatizavosi ir jau darbuojasi šalindamos nepageidaujamą augaliją.

Aptarę projekto eigą, vykstančius gamtinius procesus ir jų svarbą, Baltijos aplinkos forumo atstovai ir vietiniai gyventojai tęsė pokalbį prie kavos puodelio bei užkandžių. Įsitikinome, jog Pakrempėje gyvena žingeidūs, atsakingi žmonės, kuriems rūpi juos supanti aplinka. O pirmasis susitikimas pavyko taip puikiai,  jog vietiniai išreiškė norą tokiems susibūrimams bent 1-2 kartus per metus!